(Български) КАТ с акция “колан на задната седалка” от 12.03.18

(Български) КАТ с акция “колан на задната седалка” от 12.03.18

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Две акции започна КАТ от днес. От 12 до 18 март започва полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи – колани, каски за мотористите и детски столчета.
Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна. Основно внимание ще има и върху пътниците, които се возят на задните седалки на автомобила.
От миналата година има промени в закона според, които вече и самият водач носи отговорност и ще бъде глобяван, ако пътниците на задните седалки не използват колани.
Процентът на използване колани от пътниците е все още твърде нисък. Лош е и процентът за детските обезопасителни системи.
Глобата за не поставяне на колан, каска и не използване на столче за дете е 50 лв.
Същата глоба се налага и на водача, ако някой от пътниците е без колан.
Това не означава, че ако трима от пътниците са без колан, водачът ще бъде глобен с по 50 лв. за всеки, а общо глобата ще бъде на тази стойност.

„Очакваме гражданите да се научат да ползват тези обезопасителни системи, не само когато има такива операции, а постоянно.
Нека всички в автомобилите да използват колани, защото това спасява живот”, обясни главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция”.

Share for us: