КАТ с акция „колан на задната седалка“ от 12.03.18

КАТ с акция „колан на задната седалка“ от 12.03.18

Две акции започна КАТ от днес. От 12 до 18 март започва полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи – колани, каски за мотористите и детски столчета.
Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна. Основно внимание ще има и върху пътниците, които се возят на задните седалки на автомобила.
От миналата година има промени в закона според, които вече и самият водач носи отговорност и ще бъде глобяван, ако пътниците на задните седалки не използват колани.
Процентът на използване колани от пътниците е все още твърде нисък. Лош е и процентът за детските обезопасителни системи.
Глобата за не поставяне на колан, каска и не използване на столче за дете е 50 лв.
Същата глоба се налага и на водача, ако някой от пътниците е без колан.
Това не означава, че ако трима от пътниците са без колан, водачът ще бъде глобен с по 50 лв. за всеки, а общо глобата ще бъде на тази стойност.

„Очакваме гражданите да се научат да ползват тези обезопасителни системи, не само когато има такива операции, а постоянно.
Нека всички в автомобилите да използват колани, защото това спасява живот”, обясни главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция”.

Share for us: